Ja podpowiem na przykładzie mojego samochodu wyprodukowanego 21.11.2011r., gdzie silnik został wyprodukowany 11.11.2011r. (fajna uroczysta data ). Wszystkie inne elementy, które mają oznakowanie daty produkcji są z listopada 2011r. Części do montażu nie leżały za długo na pułkach magazynowych :!:
I przegląd O II FL 2010
Zwiń
X
-
Po każdnym okresowym przeglądzie powinien być wpis w książeczkę - co wymieniono (płyny, filtry, świece itp). Jeżeli wymieniono coś więcej to także powinno ASO zrobić adnotację w książce serwisowej.
Do dowodu rejestracyjnego nic się nie wpisuje. Pierwszy przegląd robisz po 3 latach z wpisem do dowodu rejestracyjnego.
Komentarz
-
-
Mam dylemat mianowicie moja Octavia właśnie kończy rok mam przejechane trochę ponad 12 tys. km a wg komputera do przeglądu okresowego mam jeszcze ok. 11 tys. km lub 220 dni ! co mam zrobić ? wymienić teraz tylko olej ( serwis olejowy ) a przegląd gwarancyjny wykonać wg wskazania kompa za jakieś 7 miesięcy ?
pozdrawiam,
I.
Komentarz
-
-
A ja się trzymam wskazań - po roku 10tys przebiegu, przegląd za 13tys lub 230 dni.
Moim zdaniem jest jakiś stały postęp w jakości olejów oraz produkcji silników. Nie bardzo rozumiem, dlaczego mam wymieniać olej co roku lub co 15 tys. Tak robiłem w fiacie uno 10 lat temu. Zresztą po co te wskazania komputera dotyczące przeglądów.
Jest kilka innych sposobów na wydanie kilkuset złotych ;-)
Komentarz
-
-
Nie myśl. Nawet, jeżeli nie osiągniesz "wymaganego" przebiegu, jedź w czerwcu na przegląd. Nikt Ci nic nie urwie, jeżeli przyjedziesz na przegląd wcześniej. Bylebyś nie pojechał na przegląd później, niż wymagany okres czasu, lub z większym niż 500 km przebiegiem, niż ten wymagany.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz